Berg en Dal

DIT MOET JE GEZIEN HEBBEN

Berg en Dal

DIT MOET JE GEZIEN HEBBEN

Lekker weg in eigen land! Ontdek hoe mooi Nederland is tijdens een korte vakantie in Berg en Dal, met een van de mooiste stukjes natuur van ons land.

Hotel – restaurant De Wolfsberg is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de bosrijke omgeving van het Rijk van Nijmegen. Wandelen, fietsen en mountainbiken staan nog steeds bovenaan in de activiteiten top 3. 

Wat is er nog meer te doen in Berg en Dal? Welke plekken moet je gezien hebben? Wij hebben alvast wat tips voor bezienswaardigheden en uitjes op een rijtje gezet.

1.

Het Groesbeekse Bos

Glooiend boslandschap dat overgaat in de provincie Limburg.  Vanuit hotel De Wolfsberg stap je zo Het Groesbeekse Bos in. Onderweg kom je oude beukenlanen, loof- en naaldbomen tegen, maar ook heide en enkele akkers. De kronkelende paden en hoogteverschillen zorgen voor verrassende doorkijkjes naar Nijmegen en de Jansberg. Wil je het bos vanuit de lucht bekijken? Je kunt meevliegen in een zweefvliegtuig vanaf Zweefvliegveld Malden, middenin het bos. Kijk op de website van de Nijmeegse Aeroclub voor de data. Vanaf het terras van café Zweef Inn geniet je van de stijgende en landende zweefvliegtuigen.
Zweefvliegveld > 

2.

Sint-Jansberg

Als je hier rondwandelt besef je hoe mooi Nederland is. Via kronkelpaden wandel je over heuvels en langs weilanden. Je moet hier heuvel op en heuvel op, maar de inspanning wordt beloond met prachtige natuur en een geweldig uitzicht. Onderweg zie je stuwwallen, heldere beekjes en restanten van een Romeinse villa. En met een beetje geluk zie je een ree lopen of kom je een kudde schapen tegen. Vanaf hotel De Wolfsberg loop je via Klein America, door het Zevendal naar natuurgebied Sint-Jansberg. Op de bekende wandelblog Frankwandelt wordt een van de wandelroutes hier bestempeld als een van de mooiste van Nederland: Ga naar de website >

3.

Mookerplas en Maas-Waalkanaal

Het water wordt vaak overgeslagen door toeristen in Groesbeek. Maar op slechts 7 minuten afstand zit je in de provincie Limburg en sta je aan de Maas en de Mookerplas. En het is er prachtig! Aan de Grote Siep kun je een aantal uur luierend doorbrengen aan het strand of je huurt een sloep en vaart langs de koeien en weides bij het Maas-Waalkanaal. Bij Pannenkoekhuis Den Tol eet je vervolgens de lekkerste pannenkoeken. En het beste is dat al dit moois op nog geen 20 minuten fietsen van hotel De Wolfsberg ligt. Ook goed te combineren met een wandeling of fietsroute rondom de Sint-Jansberg.

4.

Zevenheuvelenweg

De Vierdaagse, de Zevenheuvelenloop, 7 voor Leven of de Giro d’Italia: al deze sportieve evenementen kiezen voor de Zevenheuvelenweg in het parcours. Of je nu wandelt of fietst, het beklimmen van deze bergen is niet makkelijk. Maar de inspanning is de moeite waard, want het uitzicht op weilanden, boerderijen en bossen is prachtig. Maak onderweg ook even een stop bij de Canadese Oorlogsbegraafplaats, een indrukwekkende plek waar de militairen herdacht worden die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog bij bevrijdingsoperaties in Groesbeek en omgeving.

In de buurt ligt ook het Afrika Museum met in het binnenmuseum een grote collectie Afrikaanse kunst. Buiten vind je diverse woonerven die een beeld geven van het leven in onder andere Mali, Kameroen en Lesotho.
Afrika Museum > 

5.

De Ooijpolder

In de Ooij en Millingerwaard kan het op een mooie zomerdag druk zijn. Daar is een reden voor. Al wandelend en fietsend kom je in de mooiste polderlandschappen terecht. Het gebied kenmerkt zich door kleiputten, moerassen en rivierduinen en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Konikspaarden, grote ganzen, bevers en galloway runderen grazen hier in de uiterwaarden van de Waal. En het fijne is dat je zo het centrum van Nijmegen binnenloopt. Of je stopt bij Oortjeshekken, een begrip onder wandelaars en fietsers, voor een stukje taart en een kop koffie.
Oortjeshekken > 

6.

Nederlands Wijnbouwcentrum en een wijnwandeling

Groesbeek is het wijndorp van Nederland! Door de heuvels en bijzondere grondsoort is de omgeving geschikt voor wijnbouw. Al 6 professionele wijngaarden van ruim 30 hectare hebben zich verzameld in het dorp. Sommige wijngaarden zijn vrij toegankelijk, andere hebben vast openingstijden. De beste start is bij het Nederlands Wijnbouwcentrum met een proeverij van Groesbeekse wijnen. Daarna stap je op de fiets of maak je een wandeltocht langs de wijngaarden in de gemeente.
Nederlands Wijnbouwcentrum >